čtvrtek 26. února 2009

Rychlé záložky pomocí QR kódů

Již nějakou dobu se můžeme setkávat s novým typem identifikačních značek, které se objevují po boku čárového kódu, ale i tam, kde se čárový kód nikdy nevyskytoval. Na rozdíl od něj totiž v sobě nesou mnohem více informací, které si můžete velmi jednoduše zobrazit například speciální čtečkou ve svém mobilním telefonu. Tedy pokud je vybaven fotoaparátem. I na našem webu se od nynějška budece moci setkávat s těmito kódy pro zjednodušení stahování do mobilu.

Nejznámějším zástupcem nových informačních kódů je bezesporu původně japonský formát QR Code. Zjednodušeně řečeno, jde o černobílou čtvercovou mřížku, jejíž části jsou buď vyplněny, nebo zůstávají bílé. Tímto způsobem může být zakódována libovolná textová informace i odkaz na web. S QR kódem se setkáváme u faktur některých firem, v reklamě, na billboardech, ale i na webu.

Dalším formátem tagů je tagg.cz ten je založený na podobném principu jako QR kód avšak data jsou zakódována do "včelýho plástu" :-) dnes se s nim již můžete setkat na vizitkách a plakátech v čechách...

Ani Microsoft nezůstává pozadu se svou odpověďí na tento v podstatě již zavedený formát zakódovaných údajů. Stejně jako v případě PDF vs. XPS, či MP3 vs. WMA, nechce tento softwarový gigant zůstat mimo. Jeho nový formát se jmenuje Microsoft Tag. Zajímavé je, že není černobílý a značky se skládají z několika trojúhelníků.


My se však budeme zajímat o nejrozšířenější QR kód, jak ho tedy vytvořit?

V QR Code může být kromě textu nebo URL zakódována i SMS zpráva, kontakt, upomínka do kalendáře, nebo zeměpisná pozice. To jej předurčuje pro různé využití třeba u geocachingu. Vzhledem k tomu, že QR Code je otevřený formát, existuje množství zdarma dostupných nástrojů pro jeho vytváření. K nejpovedenějším, asi patří QR Code Generator od ZXing Project nebo lze použít detailní editor na stránkách QuickMark. V rozbalovací nabídce si vyberete, jaký obsah chcete do QR kódu vložit (textu, URL, geo, vizitka, upomínka, SMS...), vyplníte příslušná políčka a klepnete na tlačítko Generate.

Jak přečíst QR Code?

Ke čtení QR kódů existuje množství zdarma dostupných aplikací pro různé mobilní platformy. Pro Windows Mobile je asi nejlepší jednoduchý prográmek QuickMark. Funguje naprosto jednoduše - ukazuje obraz snímaný vestavěným fotoaparátem v mobilu a v momentě, kdy zaměří QR kód do naznačených mantinelů, ukáže vám obsah zakódované informace. Obsahuje-li odkaz na web, QuickMark nabídne jeho otevření, stejně tak nabídne příslušnou funkci při zakódované SMS, upomínky, atd.

Žádné komentáře: